stukający fotel

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mufi
    Classic
    • 2007
    • 38

stukający fotel

Ad.1 Nie musisz kupować na Allegro kompletu, spokojnie możesz kupić PDA i dokupić mapę. Jeżeli chodzi o mapę innego producenta dorzucaną do AM to możesz co najwyżej dokupić inne oprogramowanie nawigacyjne z mapami (np iGO) ale samej mapy do wrzucenia np do Automapy nie kupisz bo nie ma takiej możliwości (ewentualnie upgrade do wersji Europa ale nie wiem jak to cenowo wychodzi). Nie wiem jak jest z aktualizacją map na typowej nawigacji, do tej pory zawsze korzystałem z palmtopów, palmfonów i tego typu urządzeń - tam zero problemów. Z typową nawigacją tylko i wyłącznie jeździłem, nie miałem żadnych "doświadczeń" z aktualizacją map na nich. Co do aktualizacji Automapy to najlepiej na ich stronie www doczytać, o tym też mam nikłe pojęcie.
    Ad.2 Jeżeli chodzi o wybór systemu w typowej nawigacji to wybór masz raczej nikły.. Tzn jest tam preinstalowany jakiś system i włączenie nawigacji powoduje od razu włączenie programu nawigacyjnego a nie np Windowsa. Tzn możesz zapomnieć o innych funkcjacj jakie daje PDA (kontakty, wifi, gry, filmy itd) Co do pamięci w navi - zeleży co chcesz instalować i zależy jaki model wybierzesz (ilę będzie miał pamięci wbudowanej).
    Ad.3 - www.skapiec.pl I szukaj albo czegoś w pobliżu, albo wysyłkowo.
  • Wojtek
    Drive
    • 2006
    • 59

stukający fotel

Mam problem z fotelem kierowcy, mianowicie podczas ruszania, przyspieszania i hamowania coś w nim jakby przeskakuje i słuchać denerwujący stukot. Ten fotel to dla mnie czarna magia, bo ma dużo najróżniejszych regulacji i nie mogę wyśledzić skąd te odgłosy pochodzą. Mam wrażenie że powstają pod wpływem nacisku na oparcie pleców. Czy ktoś miał taki problem?

Komentarz

• chimek11
      Rider
      • 2007
      • 482

ja mialem taki wlasnie denerwujacy problem w astrze II. smarowalel roznymi smarami ale niewiwle to dawalo.

Komentarz

• nickmar
        Drive
        • 2007
        • 83

Mam podobne doswiadczenia, tylko nie jest to u mnie az tak uciazliwe. Przewaznie kiedy wsiadam i poprawiam sie na siedzeniu opierajac mocniej o oparcie slysze w nim jakies dzwieki jakby cos sie wyginalo pod wplywam ciezaru. Mozna by przypuszczac ze materialy nie wytrzymuja mojej wagi, ale to chyba nie to bo waze cale 65 Kg. Wlasciwie zawsze kiedy mocniej nacisne na oparcie podczas jazdy cos w nim strzela.

Komentarz

• Piet-Tia
          Drive
          • 2007
          • 67

Ja miałem taki problem w Hyundaiu, choć ciężko powiedzieć, żeby to był podobny samochód ;]
          Tam chodziło o to, żeby po regulowaniu fotela w poziomie (przód/tył) i zablokowaniu go w którejś pozycji "dobić" go dodatkowo do tyłu (a czasami do przodu). Z reguły odpychałem się nim trochę do tyłu, coś w nim się dodatkowo zazębiało i podczas jazdy był już cichutki.

A co do Octy, to mam takie pytanie - nie znalazłeś może jakiejś sprężyny pod fotelem kiedyś?
          O tej sprężynie była już mowa tutaj: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=7653
          Bo mi się wydaje, że słyszę takie lekkie stukanie przy przeciążeniach, od kiedy mi właśnie ta sprężyna od fotela odpadła. :lol:

Komentarz

Wojtek, wez odkręc fotel, zdejmij z szyn i sprawdź czy czasami nie masz wyłamanego uchytu od linki która powoduje przesuwanie fotela, miałam cos podobnego i jak zle wskoczy to ma luz i włąsnie tak sie objawia ze buja i buja i stuka i wkurza. najlepiej wyjmij fotel i po prostu sprawdz,
            jak masz poduchy w fotelach odłącz akumulator i spokojnie je odepnij, nic się nie stanie.
            potrzebujesz jak pamietam klucz 10 -12 i torksy.
            powodzenia.

Komentarz

• Wojtek
              Drive
              • 2006
              • 59

Bardzo dziękuje, za wszystkie podpowiedzi. Rzeczywiście znalazłem taką sprężynę o długości ok 15 cm..... ale wydaje mi się, że leżała pod fotelem od strony pasażera gdzie nic nie stuka.
              Zostaje, to co pisze Sigma_74 - wyjęcie fotela. Myślę, że problem jest gdzieś na styku oparcie - siedzenie, albo co gorsza gdzieś w środku oparcia...... Zobaczymy tą linke do przesuwania...

Komentarz

• mdo1
                Rider
                S_OCP Member
                • 2007
                • 441

Zamieszczone przez Wojtek
                albo co gorsza gdzieś w środku oparcia.
                mam podobny problem, ze tym, ze dzieje sie to dosc rzadko i przy wiekszych przeciazeniach, slychac tak jakby cos pod obciazeniem przeskakiwalo w oparciu :/

daj znac jakbys znalazl co to u ciebie halasuje

Komentarz

• BrzozBar
                  Classic
                  • 2005
                  • 7

Re: stukający fotel

Mam problem z fotelem kierowcy, mianowicie podczas ruszania, przyspieszania i hamowania coś w nim jakby przeskakuje i słuchać denerwujący stukot. Ten fotel to dla mnie czarna magia, bo ma dużo najróżniejszych regulacji i nie mogę wyśledzić skąd te odgłosy pochodzą.
                  Też mam taki problem od nowości czyli od 2003. Zgłaszałem problem w ASO wielokrotnie ale nigdy nic nie mogli znaleźć. Daj znać jeśli coś znajdziesz, bo mimo że wprawdzie zdążyłem się przyzwyczaić do stukania fotela, to byłoby miło w końcu mieć wszystko w porządku.
                  Dodam tylko, że u mnie stukanie jest w okolicy lędźwiowej fotela (nieco powyżej miejsca, które się wysuwa podczas regulowania odcinka lędźwiowego). Stukanie można wywołać poruszając plecami - najbardziej denerwuje podczas jazdy w korkach - właściwie każdorazowo co przyspieszenie i hamowanie słychać stuknięcie (jakby coś odskakiwało w oparciu).

A może z innej strony - ktoś może zna dobrego fachowca od foteli?

Pozdrawiam
                  Golf 7 Variant 1.4 TSI DSG

Komentarz

• ciciek
                    Classic
                    • 2008
                    • 26

Sorry za odgrzanie tematu, ale mam identyczny problem jak opisano w wątku, a posty nie podają konkretnego rozwiązania. Czy ci, którzy się z tym spotkali znaleźli i wyeliminowali przyczynę stuknięć?

Komentarz

• satoot
                      Rider
                      • 2008
                      • 525

Zamieszczone przez ciciek
                      Sorry za odgrzanie tematu, ale mam identyczny problem jak opisano w wątku, a posty nie podają konkretnego rozwiązania. Czy ci, którzy się z tym spotkali znaleźli i wyeliminowali przyczynę stuknięć?
                      Ja mam fotel z regulacją wysokości - z tych rzeczy ponad pochylenie oparcia i przesuwanie przód-tył.
                      I moje siedzisko też czasem stuknie delikatnie, np. przy ostrzejszym ruszeniu, lub na garbie osiedlowym.
                      Przyczyny stukania nie szukam, bo jest ono nieczęste, a wynika moim zdaniem prawdopodobnie z jakiegoś luzu - przpuszczam, że luz jest albo na szynie do przesuwania, albo mechanizm podnoszenia w górę nie jest do końca idealnie spasowany.
                      dodam, że stuknięciu (cichemu, rzadkiemu) towarzyszy czasem uczucie delikantego, minimalnego, 2~3mm przesunięcia się siedziska.

Komentarz

• dontak
                        Rider
                        • 2008
                        • 586
                        • Octavia III combi (5E5)
                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Mam to samo! I nie mogę znaleźć rozwiązania. Proszę o pomoc bo jest to bardzo irytujące.
                        OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• zgucio
                          Rider
                          • 2007
                          • 691

dontak, skrzypi ci siedzisko czy oparcie

satoot, z twojego opisu wynika że zerwała sie sprężyna od podnoszenia/opuszczania fotela

ciciek, jeśli skrzypi ci oparcie to musisz zdjąć gąbke i nasmarować wszystkie łączenia regulacji lędźwiowej z oparciem. Miałem to samo dobry smar załatwił sprawe. Nasmaruj też łączenie oparcia z siedziskiem najlepiej smarem w spreyu wszędzie dojdzie

tu macie pokazane jak wygląda rozebrany fotel http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=15279
                          ROCZNIK 98 PO LIFTINGU ;-) ---> fotki

JOHNNY II ASC + SIRIO AS-100

Komentarz

• zurcio
                            RS
                            • 2008
                            • 2046

podłączę się pod temat ostatnio zauważyłem podobne stuki, ale na fotelu pasażera jak jest wolne ... natomiast jak ktoś siedzi stuki ustają ...
                            najbardziej słyszalne są podczas ruszania i wolnej jazdy na nierównościach, przymieżam się wyciągnąć fotel ale chęci mam niewielkie :diabelski_usmiech :arrow: za chłodno na pracę pod gołym ...

Rzeczywiście znalazłem taką sprężynę o długości ok 15 cm..... ale wydaje mi się, że leżała pod fotelem od strony pasażera gdzie nic nie stuka.
                            może również i u mnie coś się poluzowało/urwało, zobaczę i dam znać co i jak ...

udało zlikwidować się stuki tylnych drzwi i po miesiącu wyłazi coś następnego :evil:
                            ach te samochody :wink:
                            Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• ciciek
                              Classic
                              • 2008
                              • 26

No właśnie stuka w okolicach regulacji lędźwiowej (takie przynajmniej odnoszę wrażenie). Zanim wyregulowałem lędźwia miałem wrażenie, że nic nie stukało. Teraz co przyspieszenie stuk, stuk. Normalnie się już w......, a samochód ledwo ujechał 1000 od nowości.
                              Opis rozbiórki fotela - pełna profeska, ale nie ma prostrzej metody? Sądzę, że jak z tym do ASO pojadę to mnie wyślą na drzewo.

Komentarz

• satoot
                                Rider
                                • 2008
                                • 525

Zamieszczone przez zgucio
                                satoot, z twojego opisu wynika że zerwała sie sprężyna od podnoszenia/opuszczania fotela
                                Nawet jeśli mechanizm działa? Może tak być?

Podnoszę i opuszczam fotel normalnie. Auto jest nowe, ma 2 miesiące, ja sam waże jedynie 70kg, a te stuknięcia występowały od nowości...

Komentarz

• Piotr_Z
                                  Ambiente
                                  • 2008
                                  • 123

Miałem ten sam problem ze stukaniem, podskakiwaniem fotela szczególnie na progach zwalniających. W ASO poprawili ale wystarczyło na poł roku, teraz znowu stuka i znowu to zareklamuję - ciciek, na drzewo nie wysyłają :wink: . Jeśli po naprawie znowu się to pojawi to zgodnie z prawami konsumenta zażądam wymiany fotela.
                                  140 KM @ 327 Nm

Komentarz

• zurcio
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 2046

Zamieszczone przez Piotr_Z
                                    W ASO poprawili ale wystarczyło na poł roku
                                    wiesz może co poprawili :?:
                                    Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• Piotr_Z
                                      Ambiente
                                      • 2008
                                      • 123

powiedziano mi, że "coś się w tych (tzn. wszystkich) fotelach rozkręca" i właśnie to "dokręcono". Dokładnie to nie pytałem ale oczywiście zrobiono to na gwarancji.
                                      140 KM @ 327 Nm

Komentarz

• zgucio
                                        Rider
                                        • 2007
                                        • 691

jak nowe auto to jedź do ASO niech robią

Komentarz

• dontak
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 586
                                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

zgucio, to nie jest skrzypienie tylko podczas ruszania słychać jakby coś przeskakiwało. Jest to pojedynczy odgłos. Wydaje mi się że dochodzi raczej z okolicy oparcia.
                                          OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• PePe
                                            Classic
                                            • 2007
                                            • 27

Chłopaki, temat i mnie nie obcy ...
                                            Jeżeli chodzi o stuki w okolicach oparcia - problem może leżeć w mechanizmie regulacji odcinka lędźwiowego lub śrub mocujących konstrukcję oparcia do konstrukcji siedziska.
                                            Jeżeli chodzi o przesuwanie się całego fotela (przy ostrym hamowaniu lub dynamicznym ruszaniu), to prawdopodobnie występuje luz na mechanizmie przesuwu (fotel bez sterowania elektrycznego) - niestety jest częścią stelaża siedziska.
                                            Powiem krótko - temat zamknąłem wymianą konstrukcji siedziska, śrub mocujących konstrukcję oparcia do konstrukcji siedziska, mechanizmu regulacji odcinka lędźwiowego ...
                                            Trzeba się tylko uzbroić w cierpliwość, bo części nie ma w Polsce - ja na swoje czekałem prawie dwa miesiące. O cenę nie pytajcie - zabija 8)

Komentarz

• zgucio
                                              Rider
                                              • 2007
                                              • 691

chłopaki może zadam głupie pytanie ale musze

a sprawdzaliście czy fotel jest dobrze przykręcony? Moze śruby sie poluzowały i dlatego fotel przy wsiadaniu sie przesuwa i stuka?

dontak, a czujesz żeby oparcie rozkładało jak stuknie czy nie? w samej regulacji lędźwiowej nie ma bardzo co stukać bo są tam plastikowe elementy połączone linkami

może jak napina sie materiał to przeskakują te druty trzymające tapicerke (zdjęcie 1 mało prawdopodobne)

innym lelementem który stuka może być drut na którym trzyma sie regulacja od lędźwi (zdjęcie 2 - te sprężyny i drut od dołu do góry)

jeszcze inną przyczyna może być to, że któryś z tych plastikowych elementów jest pęknięty

i ostatnie co mi przychodzi do głowy to to że może puszczać na łączeniu siedzisko-oparcie regulacja od pochylenia fotela albo jest uszkodzona albo źle złożona

bez rozebrania fotela ciężko będzie dowiedzieć sie co jest przyczyną
                                              Załączone pliki

Komentarz

• ufo
                                                L&K
                                                • 2008
                                                • 1475
                                                • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

miałem podobny problem w seacie. doszedłem do tego i okazało się, ze na szynie gdzie się fotel przesuwa były lekkie luzy. nie należę do lekkich ludzi, upchałem trochę wykładziny w szynę i problem zniknął :roll:

Komentarz

Pracuję...